09 de setembre 2007

CEL FOSC


Cel Fosc és una associació que lluita en contra de la contaminació lumínica, amb la intenció d'il•luminar de la millor manera possible els carrers i places de les ciutats estalviant energia i respectant el medi ambient.

Tal i com s'explica en la mateixa web "la contaminació lumínica és l'emissió de flux lluminós de fonts artificials nocturnes en intensitats, direccions, horaris o rangs espectrals innecessaris per a la realització de les activitats previstes en la zona en què s'han instal•lat els llums; frequentment la detectem com la brillantor del cel produïda per la mala qualitat de l'enllumenat exterior, tan públic com privat. Les conseqüències més destacables són l'agressió al fràgil ecosistema nocturn, el malbaratament de recursos energètics i de diners, un sobrecosnum que comporta residus tòxics que ens podríem estalviar i la pèrdua del cel estel.lat".

Supose que la majoria dels que ens preocupem pel problema energètic som conscients que cal sustituir l’enllumenat públic actual per un de baix consum, però se’ns escapa que moltes de les faroles del nostres carrers, sovint són incorrectes. No te cap sentit que una farola emeta llum cap el cel, el que interessa és que il•lumine el carrer. A la web hi han varis exemples sobre bones i males pràctiques d'il•luminació molt recomanables de vore i als carrers d'Alaquàs s'en poden vore molts exemples de les males pràctiques.