09 de novembre 2006

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Els pressupostos participatius constitueixen un intent de permetre als ciutadans prendre part en la presa de decisions sobre la confecció d'un pressupost d'una administració pública, habitualment en municipis: com i quant del pressupost pot gastar-se en transport, cultura, educació, desenvolupament urbà, salut,... Constitueixen un model d'assignació de recursos basat en el diàleg i la participació ciutadana, que se separa del model actual predominant, essencialment representatiu, en el qual els ciutadans d'un municipi trien cada quatre anys els seus representants, els regidors, que, al seu torn, discuteixen cada any el pressupost corresponent, sense que els ciutadans, pràcticament, puguen influir sobre la política municipal.
Per al BLOC aquesta nova proposta de política municipal complementa la legítima representació amb la necessària participació ciutadana. Aquest procés sol estar governada per una combinació de regles democràtiques de participació directa i representativa. Encara que s'esmenten experiències anteriors, com les de Kerala, Lajes, Boa Esperanca, Diadema o Vila Velha, la concepció més coneguda, per la seua duració en el temps, de pressupostos participatius és l'experiència de Porte Alegre iniciada en 1989, que es va consolidar definitivament en 1992 i que, des de llavors, s'ha vingut aplicant anualment amb cert èxit. En Espanya, Cabezas de San Juan, Petrer, Rubí, Albacete, Valladolid o Getafe han implantat o assajat aquestes experiències, que amb les seues llums i les seues ombres, estan canviant la forma de fer política.
Una nova forma de fer politica que els homens i les dones del BLOC, volem per al nostre poble i per a la que anem a treballar.