09 de desembre 2013

Retallar la democràcia

Article d'opinió publicat al Levante-EMV el 06/12/2013
En cap altre país europeu s'han plantejat com a mesura anticrisi disparar-se en el peu i eliminar o afeblir les institucions democràtiques. A ningú se li ha ocorregut posar en escac les seues regles de joc més elementals, les que fan possible un Estat Social i Democràtic de Dret. Però a Espanya sí, ja que el PP posa en la picota institucions bàsiques que no haurien d'estar en qüestió, tot açò amb un cert tuf a totalitarisme.
Si la POLÍTICA amb majúscules està en qüestió per culpa dels polítics que ostenten el poder i conreen la falta d'ètica i la corrupció en les institucions, si posen en qüestió les autonomies, si els sobren ajuntaments, regidors, diputats, si a les eleccions acudim amb les cartes marcades cada quatre anys, i per a més inri, la pluralitat política, la llibertat, la justícia social i els parlaments s'han de cenyir a criteris de rendibilitat econòmica. De què estem parlant? Cap a on ens dirigim?
Com és possible que els mateixos que van encoratjar els “pelotazos” urbanístics, l'especulació i han permès la corrupció, ja siga per activa o per passiva, ara ens obliguen a sacrificar-nos per a tapar els seus forats de mals gestors i culpen a la política d'açò per a seguir mantenint-se en el poder? Cal acabar amb els ajuntaments o eliminar de la circulació a determinats polítics? Cal reduir el nombre de diputats en les Corts Valencianes o cal acabar amb els imputats i aquells que els emparen? Fallen determinats polítics, però no les institucions democràtiques i serà un desastre per a la majoria que per uns pocs polítics podrits, acabem reduint al no-res les nostres institucions bàsiques i principis constitucionals que haurien de ser intocables.
Planteja el PP la dicotomia, austeritat o Democràcia. I per què no qualitat democràtica, pluralitat política, transparència i ètica en la gestió, repartiment d'escons de forma proporcional al vot obtingut….. i a més austeritat, fins i tot en temps de bonança, limitant sous, polítics a dit i posant límits, incompatibilitats i fixant sous molt austers? 

Jo no tinc dubtes, hem de caminar contra direcció, reforçar i millorar la Democràcia, el contrari és un mal negoci per a tots.