10 de setembre 2007

SALVEM LA CORDÀ


Un dels actes mes tradicionals i representatius de les nostres festes, era des de fa molts anys la cordà del Crist i en menor mesura la de Sant Miquel. Però de uns anys cap ací, la nostra principal festa del foc està patint una important davallada, que acabarà amb la festa si no li fiquem entre tots solucions urgents.

La continua retallada de pólvora, motivada no per la falta de diners dels Clavaris, sinó per les ordres de l’Ajuntament, està fent que any rere any, la Cordà siga cada vegada menys interessant i menys espectacular, tant per als tiradors com per al públic que espera fins a unes hores quasi de matinada per a poder vore l’espectacle.

La quantitat de coets tirats enguany a la cordà del Crist , uns 14.000 segon les xifres “oficials” , resulten clarament insuficients per a poder fer una cordà mínimament presentable, tan sols hem de comparar la xifra amb els 60.000 coets llançats enguany a Paterna, i supose que les normes que regulen l’ús de la pólvora seran, les mateixes per als dos pobles. El que segurament no serà igual es la voluntat política de mantindre la festa en un poble i en l’altre.

Un altre aspecte que cal revisar urgentment és l’inici de l’espectacle, resulta inconcebible que la cordà comence passades les 2:30 de la matinada, cal un esforç de tots, Ajuntament, Clavaris, pirotècnics i amics de la cordà per a que al igual que passa amb la resta d’actes de les festes la cordà comence a l’hora prevista.

Ara que tenim un any per davant crec que és el moment de que tots els implicats amb la festa , es senten a una taula per a parlar de la cordà i començar ja a organitzar i regular la cordà de 2008, si realment volem mantindre un dels nostres actes festius més característics i tradicional de les nostres festes majors.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Si alguns tararots no s'hagueren carregat la façana d'una finca en una cordà desmadrada, no estariem on estem. Si desapareix la cordà serà perquè és més fàcil tirar la culpa a l'Ajuntament que educar als xiquets/joves per a què no facen animalades.

Vicent Forment ha dit...

Tan sols m'agradaria recordar-te que l'incident en el que es carregaren part de la façana d'una finca, no va ser en una cordà, varen ser uns clavaris fent la despertà. Respecte a l'educació jo tambè la reclame, però no tan sols per a la cordà, tambè per a tots els dies de l'any.

Tornant a la cordà, el que jo demane és que tots els que tenen algo que dir en esta festa, regulen tot un seguit d'aspectes per a millorar-la, quantitat de coets, caixons, hora d'inici, formació als tiradors...... si realment volem salvar la festa. En cas contrari, que tot continue igual, fins que desaparega i anirem a Paterna a vore una bona Cordà.

Anònim ha dit...

Estoy totalmente deacuerdo en que finalmente la cordá acabará desapareciendo en Alaquàs si se sigue de manera sistemática poniendo trabas a este precioso espectáculo. Pienso que la gran perjudicada por esta actitud es la fiesta en general, puesto que pierde un gran atractivo. El ayuntamiento debería de poner mayores medidas para que la cordá fuera mejor visto por aquellos que de forma constante la atacan. Con ello lo que quiero decir es que debería adecuar más el escenario para acatar las quejas de algunos. No estaría de más poner rejas mas alta con una terminación diagonal dirigida al interior haciendo un efecto olla, para controlar mejor la dirección de las carretillas y que golpearan menos con las fachadas, pero eso sí sin llegar a cerrar y sin ser una jaula. Yo vivo en la calle mayor, no salgo en la cordá pero la disfruto desde mi balcón y la verdad es que cada año está siendo mucho más pésima, y está llegando a un punto que para hacerla así yo prefiero que ni se haga. Pienso además que la Penya amigos de la cordá es el gran culpable, puesto que según tengo entendido se creó hace un par de años con la intención de controlar y organizar el acto, y lo que han conseguido es únicamente que sea cada vez peor y menos espectacular. Ellos deberían de haber luchado porque esos recortes no se llevaran a cabo, y haberle plantado cara al ayuntamiento, y lo único que han hecho ha sido clauricar y acatar con la imposición del consistorio. Tengo amigos que salen en la cordá, y puedo advertir que el año que viene no se molestarán en vestirse con mono, vaquero, toallas, pasar un calor infernal, quedarse hasta las tantas... para no poder disfrutar de esta fiesta como es debido. LA CORDÁ DE ALAQUÀS ES DE RISA.

Vicent Forment ha dit...

Anònim, crec que tens molta raó en moltes coses de les que dius, al meu escrit no pretenc dir que tot val per a salvar la cordà, i que la cordà està per davant de la seguretat o dels veïns i veïnes del carrer Major, com sembla que alguna vol entendre. El que jo dic, compartint la teua opinió, ès que tenim un any per davant per a que tota la gent implicada en la festa, Ajuntament, clavaris, veïns, amics de la cordà, es senten a una taula per parlar-ne. I regular per exemple temes com el que tu apuntes de les tanques de protecció. Per augmentar la seguretat dels tiradors i dels edificis no es pot tan sols reduïr el número de coets, hi ha moltes altres coses que es poden fer i és el moment de parlar-les.

Anònim ha dit...

L'any 2003 es va patir una situació de pànic al recinte de la cordà i a les cases del carrer major. Els caixons de coets esclataven incontroladament i més que una cordà semblava un bombardeig.

Les queixes dels veins l'any següent i el propi informe policial varen moure al govern municipal a pendre messures.

Però cal recordar que eixe any no es va desplomar cap façana (això va ser molts anys abans) i que tampoc hi hagueren repercussions greus, afortunadament.

Trobe que com a messura per a reconduir la situació, va ser bona la reducció de pólvora. Però a hores d'ara ja es poden pensar altres solucions.

Salvem la cordà.

Anònim ha dit...

el problema que hi ha asi es que lájuntament d´alaquas s`aprofitat d`amics de la corda utilitsantmos per a llavarse les mans davant dels veins i despres incumplir els acords com el del nombre de coets que es cremarien enguany.Cal canviar la filosofia dels amics de la corda i comensar atra volta de cero CORDA DIGNA I AL CARRER MAJOR PER SEMPRE

Anònim ha dit...

disculpeu no volia publicarlo com anonim SOC XURU tot lo mon a qui li agraden els coets en alaquas en coneix

xuru ha dit...

en cuant a lo de la corda del cerotres vos dire que junt a la resta de clavaris soc el responsable d`organisarla.Varem patir una estafa per part del fabricants dels caixons.Estaba pensada per a ser la millor corda de l`historia.A mi em va saber mes mal que a vosatros.De totes maneres el crist mos tira una maneta i no hi hage ningun cremat d´importancia. CORDA PER SEMPRE AL CARRER MAJOR