30 de novembre 2012

L'actuació municipal davant els desnonaments


A continuació vos reproduïsc la meua intervenció al plenari d’ahir dijous  29 de  novembre a la Moció d'Alcaldia sobre actuacions institucionals per a pal·liar el drama social dels desnonaments.

Foto d'Oriol Clavera    http://www.oriolclavera.com/
Els dos grups majoritaris del Congrés, PP i PSOE, han tingut durant aquests últims anys més d'una oportunitat per a impulsar la reforma del sistema hipotecari i obrir una porta a l'esperança sobre la dació en pagament. Però no ho van fer. És més, mentre milers de desnonaments eren executats o estaven en marxa, diverses plataformes ciutadanes presentaven en el Congrés Iniciatives Legislatives Populars perquè els polítics prengueren consciència del drama. Cap d'aquestes ILP ha arribat a ser debatuda en un ple.

Un dels primers rebutjos a qualsevol modificació en la llei es va produir al febrer de 2011, durant l'últim any de mandat de Zapatero. La van protagonitzar el PP i el PSOE, que no van recolzar una proposta d'ERC, IU i ICV malgrat que el drama ja era palpable.

La següent negativa va arribar al juny d'aqueix mateix any quan el ple del Congrés debatia una proposició de llei presentada pel BNG en la qual tornava a demanar-se que la llei contemplara la dació en pagament en cas d'insolvència davant una hipoteca. La proposta només va ser recolzada per l'Esquerra Plural. El PSOE, que seguia governant, votà en contra mentre el PP s'abstenia. Els socialistes van justificar el seu rebuig en què el Congrés acabava d'aprovar a la fi d'abril la creació d'una subcomissió per a analitzar precisament la possibilitat de reformar el sistema hipotecari espanyol. La subcomissió segueix oberta però sense activitat des de setembre.

Al març de 2012, governant ja el PP, el partit de Rajoy va rebutjar també una moció presentada per Esquerra Plural en la qual es demanava la dació en pagament amb caràcter retroactiu i mesures urgents per als desnonaments en marxa.. El PP va votar en contra i el PSOE, malgrat estar d'acord amb la gravetat del moment, es va abstenir al·legant que calia impulsar primer un projecte de llei d'insolvència personal, establir una moratòria i promoure el lloguer d'habitatges barats.

Poc després de rebutjar aquesta iniciativa, el Govern de Rajoy va donar un tímid pas en aprovar per decret un "codi de bones pràctiques per als bancs" als quals "convidava" a acceptar la dació en pagament en cas que es tractés de famílies amb tots els seus membres en atur o en situació comprovada de pobresa. En tenir caràcter voluntari, poques entitats es van sumar a aquest codi mentre la sagnia de desnonaments continuava.

Una dels col·lectius més actius contra els desnonaments, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, lluita des de l'anterior legislatura perquè el Congrés assumisca la seua iniciativa popular, la plataforma, porta mesos arreplegant signatures per a evitar més desnonaments. Fins i tot ha aconseguit que la Taula del Congrés amplie el termini de la seua presentació al 25 de gener de 2013.

Hui mateix les Corts Valencianes han rebutjat la proposició no de llei de mesures contra el sobreendeutament personal i familiar presentada pel Grup Parlamentari de Compromís.

Però els esdeveniments, desgraciadament, s'han precipitat i el suïcidi a Barakaldo d'una dona que anava a ser expulsada  del seu habitatge ha portat al Govern a anunciar mesures d'urgència, juntament amb el PSOE,  partit que va governar i va poder impulsar els canvis en la llei hipotecària i no ho va fer. Ara tot són presses.

La moció d’Alcaldia que hui ens presenten al nostre entendre se queda curta i em DE ser capaços d’anar mes enllà i impulsar des de l’Ajuntament totes les mesures possibles per frenar la dramàtica situació que provocada pels bancs amb els desnonaments, per això i davant l’impossibilitat d’esmenar hui la proposta d’acord de la moció d’Alcaldia presentada, ja els anunciem que al proper plenari portarem tot un seguit d’accions que deuria de prendre el nostre Ajuntament.